* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Mateja Habinc

8250 BRE¦ICE, Cesta bratov Cerjakov 22
Telefon: (0608) 62 002

Filozofska fakulteta v Ljubljani in Fakulteta za dru§bene vede v Ljubljani, A - etnologija in kulturna antropologija, B - novinarstvo

Delati si §elim predvsem na podroŸju etnologije ali antropologije, pri raziskavah kulturne dediçŸine.
Osnovno çolo sem obiskovala v Bre§icah, in prav tako tudi srednjo çolo - na smeri naravoslovno-matematiŸni tehnik v Srednji ekonomski, naravoslovno-matematiŸni in pedagoçki çoli Bre§ice (sedanji Gimnaziji in srednji ekonomski çoli Bre§ice).VeŸinoma sem izdelovala s prav dobro oceno, zakljuŸni izpit pa opravila z odliŸnim uspehom. Precej Ÿasa sem namenjala obçolskim dejavnostim in se udele§evala Vesele çole, tekmovanj iz matematike, fizike in slovençŸine, v krajevnem klubu sem trenirala rokomet - pri tem sem vztrajala tudi nekaj Ÿasa v srednji çoli. V dijaçkih letih sem sodelovala pri çolskem fotokro§ku, opravila sem vozniçki izpit ter teŸaj krojenja in çivanja.

Za çtudij etnologije, kulturne antropologije in novinarstva sem se odloŸila, ker me je naravoslovje sicer privlaŸilo, a sta mi bila dru§boslovje in humanistika veŸji, po mojem mnenju takrat premalo znani izziv. ætudij me veseli, doslej sem obveznosti opravljala redno in ni mi §al za to odloŸitev. Ker je predvsem na etnologiji, ki bi ji rada v prihodnje namenila çe veŸ pozornosti, zelo pomembna praksa ali terensko delo kot podlaga vsakrçnega raziskovanja, se poleg lastnega raziskovanja ob pisanju seminarskih nalog veŸinoma poleti udele§ujem raziskovalnih delavnic (podsreçke poletne etnoloçke delavnice za çtudente in dijake leta 1994, celjske poletne muzejske delavnice za çtudente in dijake leta 1995, v okviru multimedijskega projekta SAZU-ja sem spremljala letoçnje pustovanje v Mariboru), med letom pa skuçam spoznati tudi delo po inçtitucijah (lanska praksa v Slovenskem etnografskem muzeju in letoçnja na SAZU-ju) ter druçtvih (letoçnja praksa pri Slovenskem etnoloçkem druçtvu). Kar zadeva Ÿasnikarstvo, sem nekaj Ÿasa sodelovala s posavskim Ÿasnikom Naç glas, zdaj pa obŸasno honorarno delam na Slovenski tiskovni agenciji.

Med çtudijem sem se nauŸila osnov raŸunalniçtva, aktivno obvladam angleçki jezik, nemçkega pa pasivno. Letos poleti se nameravam udele§iti dvotedenske poletne çole v Utrechtu na Nizozemskem (European Women's Studies from Multicultural Perspectives), ki jo organizira Mre§a za interdisciplinarne §enske çtudije v Evropi. Gre za multikulturni in interdisciplinarni vpogled v podroŸje §enskih çtudij, ki ga bolj obrobno spoznavam tudi med svojim çtudijem.

Med naŸrti za prihodnost vidim kot poglavitni cilj diplomo, a ob njej tudi razçiritev çtudija z raziskovalnim delom na podroŸju etnologije in spoznavanjem çtudijskih smernic v çirçem, evropskem prostoru.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96013y.htm