* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Mateja Habinc

8250 BREŽICE, Cesta bratov Cerjakov 22
Telefon: (0608) 62 002

Filozofska fakulteta v Ljubljani in Fakulteta za družbene vede v Ljubljani, A - etnologija in kulturna antropologija, B - novinarstvo

Delati si želim predvsem na področju etnologije ali antropologije, pri raziskavah kulturne dediščine.
Osnovno šolo sem obiskovala v Brežicah, in prav tako tudi srednjo šolo - na smeri naravoslovno-matematični tehnik v Srednji ekonomski, naravoslovno-matematični in pedagoški šoli Brežice (sedanji Gimnaziji in srednji ekonomski šoli Brežice).Večinoma sem izdelovala s prav dobro oceno, zaključni izpit pa opravila z odličnim uspehom. Precej časa sem namenjala obšolskim dejavnostim in se udeleževala Vesele šole, tekmovanj iz matematike, fizike in slovenščine, v krajevnem klubu sem trenirala rokomet - pri tem sem vztrajala tudi nekaj časa v srednji šoli. V dijaških letih sem sodelovala pri šolskem fotokrožku, opravila sem vozniški izpit ter tečaj krojenja in šivanja.

Za študij etnologije, kulturne antropologije in novinarstva sem se odločila, ker me je naravoslovje sicer privlačilo, a sta mi bila družboslovje in humanistika večji, po mojem mnenju takrat premalo znani izziv. Študij me veseli, doslej sem obveznosti opravljala redno in ni mi žal za to odločitev. Ker je predvsem na etnologiji, ki bi ji rada v prihodnje namenila še več pozornosti, zelo pomembna praksa ali terensko delo kot podlaga vsakršnega raziskovanja, se poleg lastnega raziskovanja ob pisanju seminarskih nalog večinoma poleti udeležujem raziskovalnih delavnic (podsreške poletne etnološke delavnice za študente in dijake leta 1994, celjske poletne muzejske delavnice za študente in dijake leta 1995, v okviru multimedijskega projekta SAZU-ja sem spremljala letošnje pustovanje v Mariboru), med letom pa skušam spoznati tudi delo po inštitucijah (lanska praksa v Slovenskem etnografskem muzeju in letošnja na SAZU-ju) ter društvih (letošnja praksa pri Slovenskem etnološkem društvu). Kar zadeva časnikarstvo, sem nekaj časa sodelovala s posavskim časnikom Naš glas, zdaj pa občasno honorarno delam na Slovenski tiskovni agenciji.

Med študijem sem se naučila osnov računalništva, aktivno obvladam angleški jezik, nemškega pa pasivno. Letos poleti se nameravam udeležiti dvotedenske poletne šole v Utrechtu na Nizozemskem (European Women's Studies from Multicultural Perspectives), ki jo organizira Mreža za interdisciplinarne ženske študije v Evropi. Gre za multikulturni in interdisciplinarni vpogled v področje ženskih študij, ki ga bolj obrobno spoznavam tudi med svojim študijem.

Med načrti za prihodnost vidim kot poglavitni cilj diplomo, a ob njej tudi razširitev študija z raziskovalnim delom na področju etnologije in spoznavanjem študijskih smernic v širšem, evropskem prostoru.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96013y.htm