* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Dejan BibiŸ

8250 BRE¦ICE, Lamutova 4
Telefon: (0608) 61 571

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, organizacija in vodenje-mened§ment

Delati si §elim predvsem pri oblikovanju tr§nih komunikacij ali analizi poslovanja.
Moja izobra§evalna pot se je zaŸela v osnovni çoli v Bre§icah. Kljub temu da sem veŸje uspehe v tem obdobju dosegal predvsem na tekmovanjih iz slovenskega jezika - na Cankarjevem tekmovanju sem bil v sedmem razredu drugi, leto kasneje pa na obmoŸnem tretji in se obakrat uspeçno odrezal tudi na republiçki ravni, sem çolanje nadaljeval na srednji naravoslovno-matematiŸni çoli v Bre§icah. Poleg razpetosti med naravoslovjem in dru§boslovjem sem, glede na uspeçno opravljeno ni§jo glasbeno çolo, v tistem Ÿasu razmiçljal tudi otem, da bi nadaljeval çolanje na srednji glasbeni çoli v Ljubljani.

¬e presojam znanje, pridobljeno v srednji çoli, danes, lahko reŸem, da je bilo dovolj çiroko za nemoteno nadaljevanje çolanja na univerzitetni ravni. Naçi generaciji so nalo§ili (takrat çe) zakljuŸni izpit, zato sem v Ÿetrtem letniku naredil eno izmed pametnejçih potez svoje srednjeçolske poti in z odliŸnim uspehom v Ÿetrtem letniku sem se zakljuŸnemu izpitu uspeçno ognil. Pred mano je bila niŸ kaj lahka odloŸitev o tem, na kateri fakulteti nadaljevati çolanje. Zaradi zasiŸenosti z naravoslovjem sem se odloŸal predvsem med fakultetami dru§boslovne usmeritve. Izmed vseh me je çe najbolj pritegnila ekonomija - temu je prispevala tudi seminarska naloga z naslovom Sprememba lastnine in vpliv na spremembo socialne strukture Slovencev, opravil sem jo v zadnjem letniku srednje çole. Po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih sem se v çtudijskem letu 1992/93 vpisal na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani.

Pred samim çtudijem o ekonomiji nisem prav veliko vedel, vendar je bil çtudijski program, po katerem sta prvi dve leti sploçni in se o specifiŸni usmeritvi odloŸamo çele v tretjem letniku, kot nalaçŸ zame. Po uspeçno pridobljenem sploçnem znanju prvih dveh letnikov sem se v tretjem letniku usmeril na poslovni oddelek, smer za vodenje in organizacijo (mened§ment). Poleg mened§menta, zanj sem se zanimal §e ves çtudij, so me zaŸele v tretjem letniku vse bolj zanimati tudi poslovne financ. Izbirne predmete sem izbiral ravno s tega podroŸja in tako vsaj deloma poteçil svojo §eljo po tovrstnem posebnem znanju. Predavanja na fakulteti so vŸasih zelo abstraktna in teoretiŸna, zato sem se udele§eval çtevilnih seminarjev, na katerih so poleg univerzitetnih predavateljev predavali çtevilni gospodarstveniki iz prakse. Ker postaja delo z raŸunalnikom Ÿedalje pomembnejçe, sem se poleg rednega izobra§evanja na to temo v okviru çtudijskega programa udele§il tudi nekaterih teŸajev, ki sta jih organizirali naça fakulteta in çtudentska organizacija; na tem podroŸju pa se zadnja leta tudi vse veŸ izobra§ujem sam. Poleg znanja uporabe statistiŸnega programskega paketa SPSSX in osnov programiranja v fortranu obvladam tudi delo v okolju Windows, predvsem z Wordom in Excelom, vse bolj pa se privajam tudi na delo z internetom.

V srednji çoli sem se uŸil angleçŸino in francoçŸino, na fakulteti poleg rednih predavanj obiskoval tudi dodatna iz angleçkega jezika in v tretjem letniku uspeçno opravil mednarodni preskus znanja iz angleçkega jezika v organizaciji Univerze Cambridge (Certificate in Advanced English). V prvem letniku sem obiskoval tudi teŸaj nemçkega jezika v organizaciji çtudentske organizacije in uspeçno opravil izpit zaŸetne ravni.

V okviru çtudija sem naredil kar precej seminarskih nalog in sodeloval pri nekaj projektih. Kot enega najbolj praktiŸnih çtejem projekt skupine çtudentov pri vajah predmeta analiza in projektiranje organizacije, ko smo izdelali strategijo vstopa podjetja Goltes snowboarding na ta trg.

Od drugega letnika sem tudi dobitnik letne pohvale fakultete, ki jo le-ta podeljuje najboljçim çtudentom posameznega letnika za izjemen çtudijski uspeh na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Diplomirati nameravam v çtudijskem letu 1996/97; rad bi vpisal podiplomski çtudij mened§menta, vendar se v zvezi s tem postavlja veŸ vpraçanj. Eno izmed njih je vpraçanje kraja nadaljevanja çtudija. ¬etudi mi povpreŸje ocen omogoŸa nadaljevanje podiplomskega çtudija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani tudi neposredno po dodiplomskem çtudiju, me veliko bolj privlaŸi çtudij v tujini, predvsem takçen, ki bi mi omogoŸil drugaŸne poglede na probleme mened§menta, kot sem jih spoznaval doslej. æolnine podiplomskega çtudija so visoke, zato je tudi vpraçanje, kako bo z denarjem za takçen çtudij.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96012y.htm