* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Dejan Bibič

8250 BREŽICE, Lamutova 4
Telefon: (0608) 61 571

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, organizacija in vodenje-menedžment

Delati si želim predvsem pri oblikovanju tržnih komunikacij ali analizi poslovanja.
Moja izobraževalna pot se je začela v osnovni šoli v Brežicah. Kljub temu da sem večje uspehe v tem obdobju dosegal predvsem na tekmovanjih iz slovenskega jezika - na Cankarjevem tekmovanju sem bil v sedmem razredu drugi, leto kasneje pa na območnem tretji in se obakrat uspešno odrezal tudi na republiški ravni, sem šolanje nadaljeval na srednji naravoslovno-matematični šoli v Brežicah. Poleg razpetosti med naravoslovjem in družboslovjem sem, glede na uspešno opravljeno nižjo glasbeno šolo, v tistem času razmišljal tudi otem, da bi nadaljeval šolanje na srednji glasbeni šoli v Ljubljani.

Če presojam znanje, pridobljeno v srednji šoli, danes, lahko rečem, da je bilo dovolj široko za nemoteno nadaljevanje šolanja na univerzitetni ravni. Naši generaciji so naložili (takrat še) zaključni izpit, zato sem v četrtem letniku naredil eno izmed pametnejših potez svoje srednješolske poti in z odličnim uspehom v četrtem letniku sem se zaključnemu izpitu uspešno ognil. Pred mano je bila nič kaj lahka odločitev o tem, na kateri fakulteti nadaljevati šolanje. Zaradi zasičenosti z naravoslovjem sem se odločal predvsem med fakultetami družboslovne usmeritve. Izmed vseh me je še najbolj pritegnila ekonomija - temu je prispevala tudi seminarska naloga z naslovom Sprememba lastnine in vpliv na spremembo socialne strukture Slovencev, opravil sem jo v zadnjem letniku srednje šole. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih sem se v študijskem letu 1992/93 vpisal na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani.

Pred samim študijem o ekonomiji nisem prav veliko vedel, vendar je bil študijski program, po katerem sta prvi dve leti splošni in se o specifični usmeritvi odločamo šele v tretjem letniku, kot nalašč zame. Po uspešno pridobljenem splošnem znanju prvih dveh letnikov sem se v tretjem letniku usmeril na poslovni oddelek, smer za vodenje in organizacijo (menedžment). Poleg menedžmenta, zanj sem se zanimal že ves študij, so me začele v tretjem letniku vse bolj zanimati tudi poslovne financ. Izbirne predmete sem izbiral ravno s tega področja in tako vsaj deloma potešil svojo željo po tovrstnem posebnem znanju. Predavanja na fakulteti so včasih zelo abstraktna in teoretična, zato sem se udeleževal številnih seminarjev, na katerih so poleg univerzitetnih predavateljev predavali številni gospodarstveniki iz prakse. Ker postaja delo z računalnikom čedalje pomembnejše, sem se poleg rednega izobraževanja na to temo v okviru študijskega programa udeležil tudi nekaterih tečajev, ki sta jih organizirali naša fakulteta in študentska organizacija; na tem področju pa se zadnja leta tudi vse več izobražujem sam. Poleg znanja uporabe statističnega programskega paketa SPSSX in osnov programiranja v fortranu obvladam tudi delo v okolju Windows, predvsem z Wordom in Excelom, vse bolj pa se privajam tudi na delo z internetom.

V srednji šoli sem se učil angleščino in francoščino, na fakulteti poleg rednih predavanj obiskoval tudi dodatna iz angleškega jezika in v tretjem letniku uspešno opravil mednarodni preskus znanja iz angleškega jezika v organizaciji Univerze Cambridge (Certificate in Advanced English). V prvem letniku sem obiskoval tudi tečaj nemškega jezika v organizaciji študentske organizacije in uspešno opravil izpit začetne ravni.

V okviru študija sem naredil kar precej seminarskih nalog in sodeloval pri nekaj projektih. Kot enega najbolj praktičnih štejem projekt skupine študentov pri vajah predmeta analiza in projektiranje organizacije, ko smo izdelali strategijo vstopa podjetja Goltes snowboarding na ta trg.

Od drugega letnika sem tudi dobitnik letne pohvale fakultete, ki jo le-ta podeljuje najboljšim študentom posameznega letnika za izjemen študijski uspeh na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Diplomirati nameravam v študijskem letu 1996/97; rad bi vpisal podiplomski študij menedžmenta, vendar se v zvezi s tem postavlja več vprašanj. Eno izmed njih je vprašanje kraja nadaljevanja študija. Četudi mi povprečje ocen omogoča nadaljevanje podiplomskega študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani tudi neposredno po dodiplomskem študiju, me veliko bolj privlači študij v tujini, predvsem takšen, ki bi mi omogočil drugačne poglede na probleme menedžmenta, kot sem jih spoznaval doslej. Šolnine podiplomskega študija so visoke, zato je tudi vprašanje, kako bo z denarjem za takšen študij.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96012y.htm