* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Marjana Turn{ek

3241 PODPLAT, Grli~e 31
Telefon: (063) 824 470

Filozofska fakulteta v Ljubljani, nem{~ina-nepedago{ka smer

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1996. Delati si `elim predvsem pri prevajanju, pou~evanju.
Moja izobra`evalna pot se je za~ela leta 1979 na eni izmed podru`ni~nih {ol Osnovne {ole [marje pri Jel{ah; tam sem obiskovala prvih pet razredov osnovne {ole, nadaljevala pa sem na mati~ni {oli, in to sem z odliko kon~ala 1987.

@e v osnovni {oli sem bila precej dejavna, obiskovala sem ve~ino kro`kov, ki so delovali na na{i {oli, delala sem tudi v {olski skupnosti, vendar sem `e takrat dajala prednost jezikoslovju in dru`boslovju.

@e ob izbiri nadaljnjega {olanja sem vedela, da se bom v `ivljenju ukvarjala s tujimi jeziki. Tako sem se vpisala na Srednjo pedago{ko {olo v Celju (danes Gimnazija Celje Center), dru`boslovno-jezikovna smer. Tam sem se poleg nem{~ine, ki je moj prvi tuji jezik, za~ela u~iti tudi angle{~ino.

V drugem letniku sem se udele`ila republi{kega tekmovanja iz tujih jezikov in bila tudi tam dokaj uspe{na. Kasneje sem delala raziskovalne naloge iz nem{~ine (knji`evnost), pa tudi iz zgodovine in na nate~aju Mladi za napredek Celja dobila nagrado. Srednjo {olo sem izdelovala z odli~nim uspehom in bila zato opro{~ena zaklju~nega izpita.

Leta 1991 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer nem{~ina (S) - nepedago{ka smer.

Vse izpite sem opravila v rednem roku in tako sem zdaj absolventka ter pi{em diplomsko nalogo z jezikovnega podro~ja, ker me ta del mojega {tudija bolj zanima od drugega, `al ob{irnej{ega dela - knji`evnosti. Diplomirati nameravam konec septembra 1996.

Letos sem `elela opraviti tudi izpite iz pedago{kih predmetov, vendar to ni mogo~e brez predlo`ene diplome. Izpite je treba pla~ati, tega pa za zdaj ne zmorem, zato bo to moralo po~akati na naslednje leto.

Med {tudijem sem opravljala lektorat iz angle{kega jezika, znanje utrjujem tudi z ob~asnim prevajanjem strokovnih besedil.

Obiskovala sem intenzivni te~aj italijanskega jezika, vendar se zavedam, da je za obvladanje jezika potrebna predvsem konverzacija z ljudmi, ki ta jezik govorijo. Tako sem utrjevala nem{~ino med poletnimi po~itnicami v Gradcu in Hamburgu.

Kar zadeva mojo kasnej{o zaposlitev, si `elim le to, da bi se lahko nadalje spopolnjevala, kajti menim, da se izobra`evanje ne more in ne sme kon~ati z diplomo.

Najraje bi se ukvarjala s prevajanjem, ~eprav me privla~i tudi pou~evanje odraslih ali pa na srednji {oli (najraje gimnaziji). Doslej sem pou~evala le "slab{e" u~ence in pri tem spoznala, da je najpomembnej{e kako najti pot do u~enca in kako mu predstaviti snov.

Zanima me tudi pravo, zato nameravam v bli`nji prihodnosti opraviti izpit za sodno prevajalko.

Vem, da sem {e mlada in brez potrebnih izku{enj, sem pa polna energije, novega znanja in `elje po delu, pri katerem bi lahko pokazala vse, kar znam in zmorem. Rada bi se spopolnjevala, ~e bi bilo potrebno, bi se dodatno izobrazila v dolo~eni strokovni veji (npr. gospodarsko izrazje, pravno). Ker sem komunikativna, bi bila zelo vesela, ~e bi delala z ljudmi (stiki z javnostjo).

Znanje jezikov in tudi drugo znanje, ki ga imam, bi `elela ~im bolje uporabiti in uspeti pri delu. Vendar se zavedam, da za uspeh potrebujem prilo`nost, to pa mi lahko ponudite vi kot moji morebitni delodajalci.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96009y.htm