* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Marjana Turnçek

3241 PODPLAT, GrliŸe 31
Telefon: (063) 824 470

Filozofska fakulteta v Ljubljani, nemçŸina-nepedagoçka smer

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1996. Delati si §elim predvsem pri prevajanju, pouŸevanju.
Moja izobra§evalna pot se je zaŸela leta 1979 na eni izmed podru§niŸnih çol Osnovne çole æmarje pri Jelçah; tam sem obiskovala prvih pet razredov osnovne çole, nadaljevala pa sem na matiŸni çoli, in to sem z odliko konŸala 1987.

¦e v osnovni çoli sem bila precej dejavna, obiskovala sem veŸino kro§kov, ki so delovali na naçi çoli, delala sem tudi v çolski skupnosti, vendar sem §e takrat dajala prednost jezikoslovju in dru§boslovju.

¦e ob izbiri nadaljnjega çolanja sem vedela, da se bom v §ivljenju ukvarjala s tujimi jeziki. Tako sem se vpisala na Srednjo pedagoçko çolo v Celju (danes Gimnazija Celje Center), dru§boslovno-jezikovna smer. Tam sem se poleg nemçŸine, ki je moj prvi tuji jezik, zaŸela uŸiti tudi angleçŸino.

V drugem letniku sem se udele§ila republiçkega tekmovanja iz tujih jezikov in bila tudi tam dokaj uspeçna. Kasneje sem delala raziskovalne naloge iz nemçŸine (knji§evnost), pa tudi iz zgodovine in na nateŸaju Mladi za napredek Celja dobila nagrado. Srednjo çolo sem izdelovala z odliŸnim uspehom in bila zato oproçŸena zakljuŸnega izpita.

Leta 1991 sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer nemçŸina (S) - nepedagoçka smer.

Vse izpite sem opravila v rednem roku in tako sem zdaj absolventka ter piçem diplomsko nalogo z jezikovnega podroŸja, ker me ta del mojega çtudija bolj zanima od drugega, §al obçirnejçega dela - knji§evnosti. Diplomirati nameravam konec septembra 1996.

Letos sem §elela opraviti tudi izpite iz pedagoçkih predmetov, vendar to ni mogoŸe brez predlo§ene diplome. Izpite je treba plaŸati, tega pa za zdaj ne zmorem, zato bo to moralo poŸakati na naslednje leto.

Med çtudijem sem opravljala lektorat iz angleçkega jezika, znanje utrjujem tudi z obŸasnim prevajanjem strokovnih besedil.

Obiskovala sem intenzivni teŸaj italijanskega jezika, vendar se zavedam, da je za obvladanje jezika potrebna predvsem konverzacija z ljudmi, ki ta jezik govorijo. Tako sem utrjevala nemçŸino med poletnimi poŸitnicami v Gradcu in Hamburgu.

Kar zadeva mojo kasnejço zaposlitev, si §elim le to, da bi se lahko nadalje spopolnjevala, kajti menim, da se izobra§evanje ne more in ne sme konŸati z diplomo.

Najraje bi se ukvarjala s prevajanjem, Ÿeprav me privlaŸi tudi pouŸevanje odraslih ali pa na srednji çoli (najraje gimnaziji). Doslej sem pouŸevala le "slabçe" uŸence in pri tem spoznala, da je najpomembnejçe kako najti pot do uŸenca in kako mu predstaviti snov.

Zanima me tudi pravo, zato nameravam v bli§nji prihodnosti opraviti izpit za sodno prevajalko.

Vem, da sem çe mlada in brez potrebnih izkuçenj, sem pa polna energije, novega znanja in §elje po delu, pri katerem bi lahko pokazala vse, kar znam in zmorem. Rada bi se spopolnjevala, Ÿe bi bilo potrebno, bi se dodatno izobrazila v doloŸeni strokovni veji (npr. gospodarsko izrazje, pravno). Ker sem komunikativna, bi bila zelo vesela, Ÿe bi delala z ljudmi (stiki z javnostjo).

Znanje jezikov in tudi drugo znanje, ki ga imam, bi §elela Ÿim bolje uporabiti in uspeti pri delu. Vendar se zavedam, da za uspeh potrebujem prilo§nost, to pa mi lahko ponudite vi kot moji morebitni delodajalci.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96009y.htm