* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Alenka Bricman

3270 LA[KO, Celjska cesta 29
Telefon: (063) 732 642

Filozofska fakulteta v Ljubljani, pedago{ka smer A - francoski jezik s knji`evnostjo, B - zgodovina

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1997. Delati si `elim predvsem kot profesorica franco{~ine ali zgodovine. Opravljala bi tudi prevajalska dela..
Osnovno {olo sem obiskovala v La{kem. @e od za~etka {olanja sem se zanimala za veliko podro~ij in tako obiskovala razli~ne kro`ke, dopolnilne dejavnosti in tekmovanja. Sodelovala sem na tekmovanju za bralno zna~ko, se redno udele`evala tekmovanj za Vegova priznanja in ta tudi prejemala. Hodila sem k dodatnemu pouku angle{~ine, matematike, biologije, fizike, kemije, saj sem ~utila, da potrebujem nekaj ve~ od tistega, kar so mi ponudili pri pouku. Na {olskem tekmovanju iz fizike sem leta 1987 osvojila prvo mesto. V~lanjena sem bila v zgodovinski kro`ek, sodelovala pa sem tudi v raziskovalni dejavnosti. Dve leti sem obiskovala fakultativni te~aj nem{~ine. Ker sem po naravi ~lovek, ki rad dela z ljudmi in jim pomaga, `e od osnovne {ole redno pomagam u~encem s te`avami pri razli~nih predmetih in si tako utrjujem znanje.

Ob koncu osemletke sem veliko razmi{ljala kam naprej, zanimalo me je namre~ ve~ podro~ij. Odlo~ila sem se za dru`boslovje in se tako vpisala na gimnazijo - tedanjo Srednjo dru`boslovno {olo v Celju, na dru`boslovno-kulturni program, klasi~no humanisti~no smer. Poleg zgodovine, sem med srednje{olskim izobra`evanjem spoznala tudi drugo podro~je, ki me je neizmerno navdu{ilo - franco{~ino. Dve leti sem obiskovala te~aj nem{~ine. Po uspe{no kon~ani gimnaziji sem se odlo~ila za nadaljnje {olanje na univerzi.

V prvi letnik sem se vpisala v {olskem letu 1992/93, in sicer na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Vpisala sem dvosmerni {tudij: pod A - francoski jezik s knji`evnostjo in pod B - zgodovino.

[tudij mi ni povzro~al ve~jih te`av, saj sem se u~enja lotila z velikim zanosom in ljubeznijo. Pri tem sem opravila tudi veliko seminarskega dela (raziskovanja). Udele`evala sem se strokovnih ekskurzij in drugih izobra`evalnih dejavnosti. Med {tudijem sem obiskala Francijo ter prvi~ preskusila znanje v praksi.

Ob vpisu na univerzo sem se morala odlo~iti tudi med pedago{ko in nepedago{ko smerjo. Odlo~ila sem se za pedago{ko smer, saj me delo z ljudmi in pou~evanje neizmerno veselita. Med {tudijem smo tako imeli precej pedago{kih predmetov, pri teh smo dobili koristne informacije o na~inu obravnave ljudi in metodah u~enja. Moje znanje s tega podro~ja se je pokazalo pri prakti~nem izpitu t. j. ob nastopu v razredu; moja profesorica s fakultete je bila z njim izredno zadovoljna in mi je predlagala ~imprej{njo zaposlitev. Naj {e dodam, da obvladam poleg `e omenjenega francoskega jezika aktivno tudi angle{ki jezik, pasivno pa nem{kega in latinskega. Obiskati nameravam {e te~aj ra~unalni{tva.

Zdaj ko to pi{em, hodim na zadnja predavanja za ~etrti letnik (redna {tudentka). Med po~itnicami nameravam oditi v Francijo, da {e spopolnim znanje.

Rada bi se zaposlila v {oli kot profesorica franco{~ine ali zgodovine. Pripravljena bi bila delati v podjetju, kjer potrebujejo znanje franco{~ine. Opravljala bi tudi prevajalska dela. Zaposlena bi bila rada v Celju ali okolici.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96006y.htm