* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Alenka Bricman

3270 LAæKO, Celjska cesta 29
Telefon: (063) 732 642

Filozofska fakulteta v Ljubljani, pedagoçka smer A - francoski jezik s knji§evnostjo, B - zgodovina

ætudij bom predvidoma konŸala oktobra 1997. Delati si §elim predvsem kot profesorica francoçŸine ali zgodovine. Opravljala bi tudi prevajalska dela..
Osnovno çolo sem obiskovala v Laçkem. ¦e od zaŸetka çolanja sem se zanimala za veliko podroŸij in tako obiskovala razliŸne kro§ke, dopolnilne dejavnosti in tekmovanja. Sodelovala sem na tekmovanju za bralno znaŸko, se redno udele§evala tekmovanj za Vegova priznanja in ta tudi prejemala. Hodila sem k dodatnemu pouku angleçŸine, matematike, biologije, fizike, kemije, saj sem Ÿutila, da potrebujem nekaj veŸ od tistega, kar so mi ponudili pri pouku. Na çolskem tekmovanju iz fizike sem leta 1987 osvojila prvo mesto. VŸlanjena sem bila v zgodovinski kro§ek, sodelovala pa sem tudi v raziskovalni dejavnosti. Dve leti sem obiskovala fakultativni teŸaj nemçŸine. Ker sem po naravi Ÿlovek, ki rad dela z ljudmi in jim pomaga, §e od osnovne çole redno pomagam uŸencem s te§avami pri razliŸnih predmetih in si tako utrjujem znanje.

Ob koncu osemletke sem veliko razmiçljala kam naprej, zanimalo me je namreŸ veŸ podroŸij. OdloŸila sem se za dru§boslovje in se tako vpisala na gimnazijo - tedanjo Srednjo dru§boslovno çolo v Celju, na dru§boslovno-kulturni program, klasiŸno humanistiŸno smer. Poleg zgodovine, sem med srednjeçolskim izobra§evanjem spoznala tudi drugo podroŸje, ki me je neizmerno navduçilo - francoçŸino. Dve leti sem obiskovala teŸaj nemçŸine. Po uspeçno konŸani gimnaziji sem se odloŸila za nadaljnje çolanje na univerzi.

V prvi letnik sem se vpisala v çolskem letu 1992/93, in sicer na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Vpisala sem dvosmerni çtudij: pod A - francoski jezik s knji§evnostjo in pod B - zgodovino.

ætudij mi ni povzroŸal veŸjih te§av, saj sem se uŸenja lotila z velikim zanosom in ljubeznijo. Pri tem sem opravila tudi veliko seminarskega dela (raziskovanja). Udele§evala sem se strokovnih ekskurzij in drugih izobra§evalnih dejavnosti. Med çtudijem sem obiskala Francijo ter prviŸ preskusila znanje v praksi.

Ob vpisu na univerzo sem se morala odloŸiti tudi med pedagoçko in nepedagoçko smerjo. OdloŸila sem se za pedagoçko smer, saj me delo z ljudmi in pouŸevanje neizmerno veselita. Med çtudijem smo tako imeli precej pedagoçkih predmetov, pri teh smo dobili koristne informacije o naŸinu obravnave ljudi in metodah uŸenja. Moje znanje s tega podroŸja se je pokazalo pri praktiŸnem izpitu t. j. ob nastopu v razredu; moja profesorica s fakultete je bila z njim izredno zadovoljna in mi je predlagala Ÿimprejçnjo zaposlitev. Naj çe dodam, da obvladam poleg §e omenjenega francoskega jezika aktivno tudi angleçki jezik, pasivno pa nemçkega in latinskega. Obiskati nameravam çe teŸaj raŸunalniçtva.

Zdaj ko to piçem, hodim na zadnja predavanja za Ÿetrti letnik (redna çtudentka). Med poŸitnicami nameravam oditi v Francijo, da çe spopolnim znanje.

Rada bi se zaposlila v çoli kot profesorica francoçŸine ali zgodovine. Pripravljena bi bila delati v podjetju, kjer potrebujejo znanje francoçŸine. Opravljala bi tudi prevajalska dela. Zaposlena bi bila rada v Celju ali okolici.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96006y.htm