* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Aljo{a Slapnik

3000 CELJE, Ceasta v Lahovno 8
Telefon: (063) 32 436

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

[tudij bom predvidoma kon~al marca 1997. Delati si `elim predvsem v zunanji trgovini, financah.
V osnovni {oli Franja Vrun~a v Celju sem se izobra`eval od ~etrtega do osmega razreda. Zanimali so me matematika in naravoslovni predmeti, zato moja odlo~itev glede srednje {ole ni bila te`ka. Odlo~il sem se za tedaj {e Srednjo tehni{ko {olo Mar{ala Tita, v sklopu katere je bila naravoslovno-matemati~na {ola. V tem ~asu sem se veliko ukvarjal s {portom. Svoje zmo`nosti sem preskusil v ve~ {portih: ko{arka, baseball, alpinizem, judo in rokomet - v tem smo bili dvakrat republi{ki prvaki. Sodeloval sem na tekmovanjih iz matematike in fizike in prejel precej priznanj. V srednji {oli sem pridobil {irok spekter znanja - trden temelj za nadaljnje izobra`evanje. Poleg tega sem se zanimal {e za leposlovje, glasbo in ra~unalnike. Za ra~unalniki sem prebil veliko ~asa. V srednji {oli sem precej programiral v programskem jeziku Turbo Pascal ver. 5.0. Znanje sem utrdil pri po~itni{kem delu v Cinkarni Celje, sestavil sem program za delo z datotekami. Zanimal sem se za veliko stvari, zato sem se te`ko odlo~il za smer {tudija. Vse `ivljenje sem si `elel komunicirati z ljudmi, potovati, se u~iti jezikov, se uresni~evati. To so bile poglavitne smernice, ki so odlo~ile, kaj bom {tudiral.

Izobra`evanje sem nadaljeval v Mariboru, na Ekonomsko-poslovni fakulteti. V tretjem letniku sem izbral smer mednarodna menjava. Tam sem dopolnil znanje nem{~ine, ki sem se jo u~il kot drugi tuji jezik `e v srednji {oli. Pridobil sem si strokovno znanje nem{kega jezika, in v prihodnje ga bom {e spopolnil. Med {tudijem sem sodeloval tudi na te~aju italijan{~ine. Pri informatiki sem se usposobil za delo s programskimi jeziki ~etrte generacije, kot so: Lotus 123, dBase IV, Word Perfect 6.0, Microsoft Word 6.0. Bil sem ~lan dru{tva Aieseca - mednarodnega dru{tva {tudentov ekonomije in mened`menta in sodeloval pri projektu Top Job. Obvezno prakso sem opravil v podjetju Werinox-stec, d.o.o., v Celju, ki je zelo uspe{no pri izvozno-uvoznih poslih s tujino; tu sem uporabljal s {tudijem pridobljeno znanje. Diplomsko nalogo bom pisal iz mednarodnih financ, vendar si {e nisem izbral teme.

Po kon~anem {tudiju se nameravam zaposliti v podjetju, ki se ukvarja z zunanjo trgovino. @elim si dinami~nega, ustvarjalnega in zanimivega dela, ki mi bo omogo~ilo izra`anje mojih prirojenih lastnosti in sposobnosti. Poleg mednarodne menjave me veseli {e delo s finacami. V prihodnje se nameravam spopolnjevati na strokovnem podro~ju, v znanju jezikov in ra~unalni{tva. Menim, da mi bo znanje na teh podro~jih najbolj koristilo pri doseganju poslovne uspe{nosti. Zavedam se, da bo le kakovost mojega dela odlo~ala o mojem napredovanju v podjetju in osebnem napredovanju
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96004y.htm