* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Aljoça Slapnik

3000 CELJE, Ceasta v Lahovno 8
Telefon: (063) 32 436

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, mednarodna menjava

ætudij bom predvidoma konŸal marca 1997. Delati si §elim predvsem v zunanji trgovini, financah.
V osnovni çoli Franja VrunŸa v Celju sem se izobra§eval od Ÿetrtega do osmega razreda. Zanimali so me matematika in naravoslovni predmeti, zato moja odloŸitev glede srednje çole ni bila te§ka. OdloŸil sem se za tedaj çe Srednjo tehniçko çolo Marçala Tita, v sklopu katere je bila naravoslovno-matematiŸna çola. V tem Ÿasu sem se veliko ukvarjal s çportom. Svoje zmo§nosti sem preskusil v veŸ çportih: koçarka, baseball, alpinizem, judo in rokomet - v tem smo bili dvakrat republiçki prvaki. Sodeloval sem na tekmovanjih iz matematike in fizike in prejel precej priznanj. V srednji çoli sem pridobil çirok spekter znanja - trden temelj za nadaljnje izobra§evanje. Poleg tega sem se zanimal çe za leposlovje, glasbo in raŸunalnike. Za raŸunalniki sem prebil veliko Ÿasa. V srednji çoli sem precej programiral v programskem jeziku Turbo Pascal ver. 5.0. Znanje sem utrdil pri poŸitniçkem delu v Cinkarni Celje, sestavil sem program za delo z datotekami. Zanimal sem se za veliko stvari, zato sem se te§ko odloŸil za smer çtudija. Vse §ivljenje sem si §elel komunicirati z ljudmi, potovati, se uŸiti jezikov, se uresniŸevati. To so bile poglavitne smernice, ki so odloŸile, kaj bom çtudiral.

Izobra§evanje sem nadaljeval v Mariboru, na Ekonomsko-poslovni fakulteti. V tretjem letniku sem izbral smer mednarodna menjava. Tam sem dopolnil znanje nemçŸine, ki sem se jo uŸil kot drugi tuji jezik §e v srednji çoli. Pridobil sem si strokovno znanje nemçkega jezika, in v prihodnje ga bom çe spopolnil. Med çtudijem sem sodeloval tudi na teŸaju italijançŸine. Pri informatiki sem se usposobil za delo s programskimi jeziki Ÿetrte generacije, kot so: Lotus 123, dBase IV, Word Perfect 6.0, Microsoft Word 6.0. Bil sem Ÿlan druçtva Aieseca - mednarodnega druçtva çtudentov ekonomije in mened§menta in sodeloval pri projektu Top Job. Obvezno prakso sem opravil v podjetju Werinox-stec, d.o.o., v Celju, ki je zelo uspeçno pri izvozno-uvoznih poslih s tujino; tu sem uporabljal s çtudijem pridobljeno znanje. Diplomsko nalogo bom pisal iz mednarodnih financ, vendar si çe nisem izbral teme.

Po konŸanem çtudiju se nameravam zaposliti v podjetju, ki se ukvarja z zunanjo trgovino. ¦elim si dinamiŸnega, ustvarjalnega in zanimivega dela, ki mi bo omogoŸilo izra§anje mojih prirojenih lastnosti in sposobnosti. Poleg mednarodne menjave me veseli çe delo s finacami. V prihodnje se nameravam spopolnjevati na strokovnem podroŸju, v znanju jezikov in raŸunalniçtva. Menim, da mi bo znanje na teh podroŸjih najbolj koristilo pri doseganju poslovne uspeçnosti. Zavedam se, da bo le kakovost mojega dela odloŸala o mojem napredovanju v podjetju in osebnem napredovanju
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96004y.htm