* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Darja Jeseni~nik

3205 VITANJE, Vitanje 154
Telefon: (063) 775 119

Pedago{ka fakulteta v Ljubljani, A - matematika, B -tehnika

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem kot profesorica matematike v srednji {oli.
Osnovno {olo sem obiskovala v Vitanju in jo vsa leta kon~evala z odli~nim uspehom. Medtem sem se udele`evala razli~nih tekmovanj iz matematike, sloven{~ine in {porta. Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na Srednjo tehni{ko {olo v Celju, na naravoslovno-matemati~no smer. Srednjo {olo sem kon~ala z dobrim uspehom, pri zaklju~nem izpitu pa pri zgodovini seminarsko obdelala temo Veneti - na{i predniki. Med srednjo {olo sem se udele`ila tudi ve~ seminarjev, ki jih je pripravil Republi{ki zavod za zaposlovanje, pa tudi seminarjev raznih politi~nih strank.

Po kon~ani srednji {oli sem vpisala {tudij matematike in tehnike na Pedago{ki fakulteti v Ljubljani. Matematika me je `e od nekdaj veselila, obenem pa sem `elela {tudirati {e kemijo, saj rada delam v laboratoriju (obvezno prakso v srednji {oli sem opravljala v laboratoriju celjskega Etola). Ker pa bi bila kljub raznolikosti smeri edina {tudentka na tej smeri in predvsem zaradi prekrivanja obveznih vaj in seminarjev sem, tako poleg matematike vpisala {e tehniko, ki mi bo dala tudi prakti~no znanje. V {tirih letih {tudija sem opravila veliko seminarjev z razli~nih podro~ij, tako pedago{kih kot matemati~nih in tehni~nih. V tretjem letniku smo se za~eli pripravljati na poklic z nastopi na osnovnih in srednjih {olah. V zadnjih dveh letih sem opravila tudi {tirinajstdnevno prakso pri obeh predmetih, to pa {e zdale~ ne zado{~a, da bi si v tako kratkem ~asu pridobila celotno u~iteljsko prakso. A vendar sem se v teh dneh prakse popolnoma v`ivela v u~iteljsko delo in pri tem resni~no u`ivala.

Ves ~as in{truiram (predvsem matematiko za srednje {ole). V {tudijskih letih sem se priu~ila tudi dela z ra~unalnikom v okoljih Windows in DOS, uspe{no sem opravila te~aj matemati~nega jezika Latex, saj bom diplomo pisala prav v tem jeziku. Znanje tujih jezikov (nem{~ine sem se u~ila osem let, angle{~ine pa {tiri leta) spopolnjujem predvsem s {tudijem literature in s poletnimi potovanji po Evropi. Spopolnjevalne te~aje nameravam nadaljevati kot absolventka. Veliko prostega ~asa namenjam {portu (planinarjenje in organizacija izletov v planinskem dru{tvu, odbojka) in zborovskemu petju.

@e dve leti pa sem se med poletnimi po~itnicami udele`ila tabora za socialno ogro`ene otroke iz vse Slovenije v Izoli, kjer sem delala kot vzgojiteljica. Predvsem s takim delom (otroci, pou~evanje) si ves ~as nabiram pedago{ke in druge izku{nje.

[tudij se kon~uje, v {olskem letu 1996/97 bom postala absolventka. @e v absolventskem ~asu bi si `elela s polovi~nim delovnim ~asom pou~evati matematiko ter si tako nabrati in spopolniti delovne izku{nje, po kon~ani diplomi pa se ~imprej redno zaposliti kot profesorica matematike.

[tudij na pedago{ki fakulteti omogo~a delo predvsem na osnovnih {olah, zato obiskujem letos (~etrti letnik) dodatna predavanja in seminarje, ki nas bodo uradno usposobili za pou~evanje matematike v srednjih {olah. To izobra`evanje bom nadaljevala v absolventskem ~asu, saj poteka ta program prvi~ {ele v tem {olskem letu in traja pribli`no dve leti. Po kon~ani diplomi (tudi `e prej kot obsolventka) `elim pou~evati matematiko na kak{ni srednji {oli, ~e je le mogo~e v Ljubljani ali v okolici doma~ega kraja (vendar v srednji {oli).

Upam, da se mi bodo s tak{no izobrazbo izpolnila pri~akovanja in `elje po zanimivem in ustvarjalnem delu in predvsem `elje po kraju zaposlitve. V prihodnosti bom {e naprej spopolnjevala svoje pedago{ko in strokovno znanje, razmi{ljam tudi o nadaljevanju {tudija matematike.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96002y.htm