* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Darja JeseniŸnik

3205 VITANJE, Vitanje 154
Telefon: (063) 775 119

Pedagoçka fakulteta v Ljubljani, A - matematika, B -tehnika

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem kot profesorica matematike v srednji çoli.
Osnovno çolo sem obiskovala v Vitanju in jo vsa leta konŸevala z odliŸnim uspehom. Medtem sem se udele§evala razliŸnih tekmovanj iz matematike, slovençŸine in çporta. Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala na Srednjo tehniçko çolo v Celju, na naravoslovno-matematiŸno smer. Srednjo çolo sem konŸala z dobrim uspehom, pri zakljuŸnem izpitu pa pri zgodovini seminarsko obdelala temo Veneti - naçi predniki. Med srednjo çolo sem se udele§ila tudi veŸ seminarjev, ki jih je pripravil Republiçki zavod za zaposlovanje, pa tudi seminarjev raznih politiŸnih strank.

Po konŸani srednji çoli sem vpisala çtudij matematike in tehnike na Pedagoçki fakulteti v Ljubljani. Matematika me je §e od nekdaj veselila, obenem pa sem §elela çtudirati çe kemijo, saj rada delam v laboratoriju (obvezno prakso v srednji çoli sem opravljala v laboratoriju celjskega Etola). Ker pa bi bila kljub raznolikosti smeri edina çtudentka na tej smeri in predvsem zaradi prekrivanja obveznih vaj in seminarjev sem, tako poleg matematike vpisala çe tehniko, ki mi bo dala tudi praktiŸno znanje. V çtirih letih çtudija sem opravila veliko seminarjev z razliŸnih podroŸij, tako pedagoçkih kot matematiŸnih in tehniŸnih. V tretjem letniku smo se zaŸeli pripravljati na poklic z nastopi na osnovnih in srednjih çolah. V zadnjih dveh letih sem opravila tudi çtirinajstdnevno prakso pri obeh predmetih, to pa çe zdaleŸ ne zadoçŸa, da bi si v tako kratkem Ÿasu pridobila celotno uŸiteljsko prakso. A vendar sem se v teh dneh prakse popolnoma v§ivela v uŸiteljsko delo in pri tem resniŸno u§ivala.

Ves Ÿas inçtruiram (predvsem matematiko za srednje çole). V çtudijskih letih sem se priuŸila tudi dela z raŸunalnikom v okoljih Windows in DOS, uspeçno sem opravila teŸaj matematiŸnega jezika Latex, saj bom diplomo pisala prav v tem jeziku. Znanje tujih jezikov (nemçŸine sem se uŸila osem let, angleçŸine pa çtiri leta) spopolnjujem predvsem s çtudijem literature in s poletnimi potovanji po Evropi. Spopolnjevalne teŸaje nameravam nadaljevati kot absolventka. Veliko prostega Ÿasa namenjam çportu (planinarjenje in organizacija izletov v planinskem druçtvu, odbojka) in zborovskemu petju.

¦e dve leti pa sem se med poletnimi poŸitnicami udele§ila tabora za socialno ogro§ene otroke iz vse Slovenije v Izoli, kjer sem delala kot vzgojiteljica. Predvsem s takim delom (otroci, pouŸevanje) si ves Ÿas nabiram pedagoçke in druge izkuçnje.

ætudij se konŸuje, v çolskem letu 1996/97 bom postala absolventka. ¦e v absolventskem Ÿasu bi si §elela s poloviŸnim delovnim Ÿasom pouŸevati matematiko ter si tako nabrati in spopolniti delovne izkuçnje, po konŸani diplomi pa se Ÿimprej redno zaposliti kot profesorica matematike.

ætudij na pedagoçki fakulteti omogoŸa delo predvsem na osnovnih çolah, zato obiskujem letos (Ÿetrti letnik) dodatna predavanja in seminarje, ki nas bodo uradno usposobili za pouŸevanje matematike v srednjih çolah. To izobra§evanje bom nadaljevala v absolventskem Ÿasu, saj poteka ta program prviŸ çele v tem çolskem letu in traja pribli§no dve leti. Po konŸani diplomi (tudi §e prej kot obsolventka) §elim pouŸevati matematiko na kakçni srednji çoli, Ÿe je le mogoŸe v Ljubljani ali v okolici domaŸega kraja (vendar v srednji çoli).

Upam, da se mi bodo s takçno izobrazbo izpolnila priŸakovanja in §elje po zanimivem in ustvarjalnem delu in predvsem §elje po kraju zaposlitve. V prihodnosti bom çe naprej spopolnjevala svoje pedagoçko in strokovno znanje, razmiçljam tudi o nadaljevanju çtudija matematike.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96002y.htm