* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Darja Jeseničnik

3205 VITANJE, Vitanje 154
Telefon: (063) 775 119

Pedagoška fakulteta v Ljubljani, A - matematika, B -tehnika

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem kot profesorica matematike v srednji šoli.
Osnovno šolo sem obiskovala v Vitanju in jo vsa leta končevala z odličnim uspehom. Medtem sem se udeleževala različnih tekmovanj iz matematike, slovenščine in športa. Po končani osnovni šoli sem se vpisala na Srednjo tehniško šolo v Celju, na naravoslovno-matematično smer. Srednjo šolo sem končala z dobrim uspehom, pri zaključnem izpitu pa pri zgodovini seminarsko obdelala temo Veneti - naši predniki. Med srednjo šolo sem se udeležila tudi več seminarjev, ki jih je pripravil Republiški zavod za zaposlovanje, pa tudi seminarjev raznih političnih strank.

Po končani srednji šoli sem vpisala študij matematike in tehnike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Matematika me je že od nekdaj veselila, obenem pa sem želela študirati še kemijo, saj rada delam v laboratoriju (obvezno prakso v srednji šoli sem opravljala v laboratoriju celjskega Etola). Ker pa bi bila kljub raznolikosti smeri edina študentka na tej smeri in predvsem zaradi prekrivanja obveznih vaj in seminarjev sem, tako poleg matematike vpisala še tehniko, ki mi bo dala tudi praktično znanje. V štirih letih študija sem opravila veliko seminarjev z različnih področij, tako pedagoških kot matematičnih in tehničnih. V tretjem letniku smo se začeli pripravljati na poklic z nastopi na osnovnih in srednjih šolah. V zadnjih dveh letih sem opravila tudi štirinajstdnevno prakso pri obeh predmetih, to pa še zdaleč ne zadošča, da bi si v tako kratkem času pridobila celotno učiteljsko prakso. A vendar sem se v teh dneh prakse popolnoma vživela v učiteljsko delo in pri tem resnično uživala.

Ves čas inštruiram (predvsem matematiko za srednje šole). V študijskih letih sem se priučila tudi dela z računalnikom v okoljih Windows in DOS, uspešno sem opravila tečaj matematičnega jezika Latex, saj bom diplomo pisala prav v tem jeziku. Znanje tujih jezikov (nemščine sem se učila osem let, angleščine pa štiri leta) spopolnjujem predvsem s študijem literature in s poletnimi potovanji po Evropi. Spopolnjevalne tečaje nameravam nadaljevati kot absolventka. Veliko prostega časa namenjam športu (planinarjenje in organizacija izletov v planinskem društvu, odbojka) in zborovskemu petju.

Že dve leti pa sem se med poletnimi počitnicami udeležila tabora za socialno ogrožene otroke iz vse Slovenije v Izoli, kjer sem delala kot vzgojiteljica. Predvsem s takim delom (otroci, poučevanje) si ves čas nabiram pedagoške in druge izkušnje.

Študij se končuje, v šolskem letu 1996/97 bom postala absolventka. Že v absolventskem času bi si želela s polovičnim delovnim časom poučevati matematiko ter si tako nabrati in spopolniti delovne izkušnje, po končani diplomi pa se čimprej redno zaposliti kot profesorica matematike.

Študij na pedagoški fakulteti omogoča delo predvsem na osnovnih šolah, zato obiskujem letos (četrti letnik) dodatna predavanja in seminarje, ki nas bodo uradno usposobili za poučevanje matematike v srednjih šolah. To izobraževanje bom nadaljevala v absolventskem času, saj poteka ta program prvič šele v tem šolskem letu in traja približno dve leti. Po končani diplomi (tudi že prej kot obsolventka) želim poučevati matematiko na kakšni srednji šoli, če je le mogoče v Ljubljani ali v okolici domačega kraja (vendar v srednji šoli).

Upam, da se mi bodo s takšno izobrazbo izpolnila pričakovanja in želje po zanimivem in ustvarjalnem delu in predvsem želje po kraju zaposlitve. V prihodnosti bom še naprej spopolnjevala svoje pedagoško in strokovno znanje, razmišljam tudi o nadaljevanju študija matematike.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96002y.htm